De impact van voeding op je brein en gevoelens

Emily Drossaert

Voeding heeft rechtstreeks invloed op de structuur en functie van je brein

Je brein werkt 24/7. Wanneer je werkt, sport, eet, slaapt, maar ook wanneer je niets doet. Dit houdt in dat je brein continue energie nodig heeft om te kunnen functioneren. Van de energie die je tot je neemt door middel van voeding gaat 20 tot 25% naar je brein. Dat is veel als je kijkt hoe klein je brein is ten opzichte van de rest van je lichaam. Je voeding levert brandstof, maar niet alle brandstof heeft een positieve werking. De minder goede brandstof kan ervoor zorgen dat je je minder goed voelt. Hoe dit precies werkt lees je in dit artikel.

Alle voeding die je tot je neemt heeft rechtstreeks invloed op de structuur en functie van je brein. Je brein wil graag premium brandstof ontvangen om goed te kunnen functioneren. Premium brandstof bestaat uit veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en voeding die beschermt tegen oxidatieve stress. Wanneer je je lichaam niet met premium brandstof voedt kunnen je lichaam en brein beschadigd raken. Voeding met veel geraffineerde suikers valt bijvoorbeeld niet onder premium brandstof. Een grote inname van geraffineerde suikers verslechtert de insulinegevoeligheid in het lichaam. Dit betekent dat suikers niet goed kunnen worden opgenomen in je cellen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Wanneer dit langdurig en regelmatig voorkomt kan dit een voorstadium zijn van diabetes. Daarnaast bevorderen geraffineerde suikers ontstekingen en oxidatieve stress. Steeds meer onderzoeken laten zien dat breinfuncties achteruitgaan bij een inname van te veel suikers. Het hangt zelfs samen met een verergering van symptomen van stemmingsstoornissen zoals depressie.

Hoe de voeding die je eet impact heeft op hoe je je voelt

Neurotransmitters in je brein en darmen zijn betrokken bij hoe je je voelt. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij je stemming, maar ook bij je slaap, eetlust en pijn. Vroeger werd gedacht dat serotonine voor het grootste deel in je brein voorkomt. Recente onderzoeken lieten zien dat 95% van je serotonine geproduceerd wordt in het maagdarmkanaal. Je maagdarmkanaal is bekleed met honderd miljoen zenuwcellen of neuronen. Dit is de reden dat je maagdarmkanaal niet alleen betrokken is bij de vertering van voedsel, maar ook bij je emoties. Je darm microbioom ofwel darmflora bestaat uit miljarden goede bacteriën. Deze bacteriën zijn van belang je lichaam en brein gezond te houden. Ze beschermen het slijmvlies van de darmen en vormen een sterke barrière tegen giftstoffen en ‘slechte’ bacteriën. Ze verbeteren de opname van voedingsstoffen, waardoor de kans op tekorten verminderd. Daarnaast beperken ze ontstekingen en activeren ze de zenuwen in de hersendarm-as. Door middel van deze zenuwen communiceert het brein met de darmen. De darmbacteriën hebben sterk invloed op de functie van neuronen en de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine en zo ook op je stemming. Een gezonde darm bevat meer gezonde darmbacteriën dan een niet gezonde darm. Door je lichaam goed te voeden met premium brandstof houd je ook je darmen gezond. Door niet de juiste voeding te nuttigen kunnen je darmen beschadigd raken. Dit heeft invloed op de productie van neurotransmitters en op de verbinding tussen je darmen en je brein. En zo dus ook op je stemming. Het is van belang om je darmen gezond te houden en ontstekingen te voorkomen.

Wat is premium brandstof voor je lichaam en brein?

Het traditionele voedingspatroon uit de oertijd hangt samen met een gezonde leefstijl. Dit voedingspatroon bestaat uit veel groenten en fruit, onbewerkte en volle granen, vis en zeevruchten en bescheiden hoeveelheden mager vlees en zuivelproducten. In de oertijd kende ze geen geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen. In deze tijd waren veel onbewerkte voedingsmiddelen gefermenteerd, waardoor ze als natuurlijke probiotica werkten voor de darmen. Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Dit is voeding voor de goede darmbacteriën. Voor een gezond voedingspatroon gaan we dus terug naar de oertijd. Probeer geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te laten staan. Eet veel groenten, fruit en onbewerkte granen zoals volkoren graanproducten. Eet (vette) vis, ongezouten noten en beperk de inname van (rood) vlees en zuivelproducten.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs
Slaap
May 19, 2021

Verbeter leiderschap door goed slapen

Veel topmanagers slapen te weinig. Uit onderzoek van Nick van Dam en slaapspecialist Els van der Helm blijkt dat 43 procent van de topmanagers niet genoeg slaapt. Slaaptekort kan nadelige effecten hebben op het bedrijf dat ze leiden. In dit artikel lees je wat het belang is van voldoende slaap voor goed leiderschap.

Slaap
April 28, 2021

Succesvol ondernemen begint in bed

Slaap is een van onze primaire levensbehoefte. Ondanks dat slapen enorm belangrijk is leveren veel ondernemers hun nachtrust in om dag en nacht te kunnen werken aan hun onderneming. In dit artikel lees je waarom goed slapen van belang is om succesvol te kunnen ondernemen.

Volg Full Ivy op Instagram

Naar Instagram