Succesvol ondernemen begint in bed

Emily Drossaert

Een goede nachtrust is onmisbaar om succesvol te kunnen ondernemen

Onder de ondernemers is slaap een groot issue. Veel ondernemers staan altijd aan, waardoor de kwaliteit van de slaap achteruit gaat. Dat is jammer, want slaap inleveren is killing voor je succes. Uit onderzoek van Allianz blijkt dat één op de twee ondernemers slaapproblemen heeft. Daarnaast slaapt 53 procent gemiddeld minder dan zeven uur per nacht. Goed slapen heeft veel positieve voordelen op de prestaties van een ondernemer en is bovendien helemaal gratis. Toch heeft slaap in het ondernemerschap nog te weinig prioriteit.

Waarom is een goede nachtrust van belang voor een ondernemer?
Het ondernemerschap is topsport. Om maximaal te kunnen presteren is een gezonde leefstijl van belang. Te weinig of een slechte nachtrust leidt tot vervelende klachten als gevoelens van stress, concentratieproblemen, verminderde productiviteit en creativiteit. Op de lange termijn leidt chronisch slaaptekort tot geheugenverlies, slechter leren, gebrek aan energie, een slecht humeur, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hoge bloeddruk en een verminderd immuun- of afweersysteem. Als je als ondernemer deze klachten ervaart heeft dat veel invloed op de bedrijfsvoering en organisatie. Niet uitgeruste ondernemers maken meer fouten en minder goede beslissingen. Daarnaast kun je het ondernemerschap niet zomaar overdragen aan een collega. Een ondernemer die zijn gezondheid ten koste laat gaat van zijn zakelijke succes pleegt roofbouw op zijn eigen lichaam. Op de lange termijn zal dit ten koste gaan van je prestaties, succes en de bedrijfsvoering.

Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?
De kwaliteit van je slaap gaat voor de duur van je slaap. Ondernemers met slaapproblemen kunnen beter zes uur goed slapen in plaats van acht uur slecht slapen. Als je een goede slaper bent is het advies om zeven tot negen uur per nacht te slapen. Het lichaam kan dan fysiek, mentaal en cognitief goed herstellen. Dit stelt je als ondernemer in staat om de dag daarop weer maximaal te presteren. Je kunt ook te veel slapen. Meer dan negen uur slapen is niet bevorderlijk en hangt vaak samen met depressie.

Kun je bijslapen in het weekend?
Bijslapen is een fabel. Slaap die je doordeweeks tekort komt, kun je niet inhalen door in het weekend extra lang te slapen. Wat je kwijt bent, krijg je niet meer terug. Het is van belang om slaaptekort te voorkomen. Je brein gaat goed op regelmaat en structuur. Een vast slaappatroon zorgt ervoor dat je zeven dagen per week hetzelfde schema aanhoudt en dat werkt zeer positief op de kwaliteit van je nachtrust. Zo voorkom je slaaptekort en de negatieve gevolgen daarvan.

Bij slaaptekort gaat het lichaam het herstel inhalen door het lichaam in diepe slaap te brengen. De diepe slaap krijgt dan voorrang op de REM-slaap. Tijdens de diepe slaap vindt er fysiek herstel plaats en tijdens de REM-slaap mentaal en cognitief herstel. Bij een groot slaaptekort houdt het in dat het lichaam weinig tot geen REM-slaap krijgt. Je ontneemt je lichaam van mentaal en cognitief herstel. Terwijl dit herstel belangrijk is om als ondernemer goed te kunnen functioneren.

Verbeteren van je slaap
Een quick fix om beter te slapen bestaat niet. Met kleine stappen en aanpassingen in je bewegingspatroon, voeding, slaaproutine en -omgeving kun je je slaap verbeteren. Je slaap wordt in grote mate bepaald door wat je overdag doet. Het verbeteren van je slaap begint al zodra je je bed uitstapt. Wil je concrete tips om beter te slapen? Plan een afspraak in via de website, mail of neem telefonische contact op.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs
Slaap
May 19, 2021

Verbeter leiderschap door goed slapen

Veel topmanagers slapen te weinig. Uit onderzoek van Nick van Dam en slaapspecialist Els van der Helm blijkt dat 43 procent van de topmanagers niet genoeg slaapt. Slaaptekort kan nadelige effecten hebben op het bedrijf dat ze leiden. In dit artikel lees je wat het belang is van voldoende slaap voor goed leiderschap.

Slaap
April 28, 2021

Succesvol ondernemen begint in bed

Slaap is een van onze primaire levensbehoefte. Ondanks dat slapen enorm belangrijk is leveren veel ondernemers hun nachtrust in om dag en nacht te kunnen werken aan hun onderneming. In dit artikel lees je waarom goed slapen van belang is om succesvol te kunnen ondernemen.

Volg Full Ivy op Instagram

Naar Instagram