Van goede voornemens naar actie in 5 stappen

Emily Drossaert

Herken je het? Ieder jaar begin je met volle moed aan je goede voornemens, maar aan het einde van de maand zitten ze al niet meer in je systeem. Voornemens betekent dat je van plan bent om het te gaan doen. Dat betekent niet dat je het ook echt gaat uitvoeren. Je zegt eigenlijk: “Ik ga het proberen”. Het nadeel hiervan is dat je het ook daadwerkelijk alleen probeert en geen plan maakt. Hierdoor blijft het bij goede voornemens en onderneem je geen actie. In dit artikel lees je wat je moet doen om je goede voornemens waar te maken.

1.     Maak doelen van je goede voornemens.
Geef antwoorden op vragen als: waarom wil ik dit doel bereik? Wat levert het me op? Wat heb ik ervoor nodig om mijn doel te bereiken? Hoe graag wil ik mijn doel bereiken? Ga op zoek naar jouw drijfveer. Wanneer je helder hebt wat jouw doelen voor jou betekenen en wat ze je opleveren, vergroot je je motivatie om het doel te behalen. Zorg dat je een doel stelt die je ook echt wilt bereiken.

2.     Maak je doelen concreet schrijf ze volledig uit.
Wil je graag afvallen? Schrijf dan op hoeveel je wilt afvallen en hoe je het gaat aanpakken. Probeer je doel te visualiseren. Door je doel letterlijk te beleven weet je waar je naartoe werkt. Je gaat naar dit doel toeleven.

3.     Zorg dat je realistische doelen stelt.
Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Geef jezelf de tijd om er naartoe te kunnen werken.

4.     Maak een stappenplan waarin je in kleine stappen naar je goede voornemen toe werkt.
Wanneer je grote stappen moet zetten om je doel te behalen kan het zijn dat je tegen een flinke berg loopt aan te hikken. Wanneer je in kleine stappen werkt heb je meer vertrouwen dat het je gaat lukken. Iedere keer wanneer je één kleine stap behaald hebt, geeft je dat goede moed om door te zetten. Door in kleine stappen te werken vergroot je de kans op volhouden en slagen. Stel voor iedere stap een deadline en maak zo je eigen strategie om jouw doel te bereiken.

5.     Verwerf jouw plan in je dagelijkse leven
Wanneer je bovenstaande punten hebt uitgevoerd is het nu tijd voor actie! Zorg dat jouw plan past in je dagelijkse leven. Het plan moet voor jou werken, dus neem stappen die je waar kunt maken. Wat voor de buurman werkt hoeft voor jou niet de oplossing te zijn. Als jij het na een lange werkdag niet kunt opbrengen om ’s avonds te gaan sporten moet je een manier bedenken die wel bij jou past. Misschien sport je liever ’s ochtends vóór het werk of maak je graag een wandeling in je pauze. Door je plan dicht bij jezelf te houden kun je een leefstijl creëren die je kunt volhouden. Houd rekening met jouw energieniveau, jouw agenda en structuur in de dag

Ga aan de slag met een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding gaat jou helpen je doelen te behalen. Lukt het je niet om je hiertoe te zetten? Of houd je je doel alsnog niet vol? Dan moet je je afvragen of je dit doel écht wil bereiken. Ben je bereid aanpassingen te doen om jouw doel te behalen? Wanneer dat niet het geval is kun je jouw doel beter even uitstellen tot het moment dat je echt bereid bent actie te ondernemen.

Mijn doel is om iedere dag om 06:00 op te staan, zodat ik de dag begin met tijd voor mezelf. Rust, ademhalingsoefeningen, beweging, lezen etc. Met dit doel wil ik bereiken dat mijn dagen niet alleen bestaan uit werk, maar dat ik tijd heb voor mezelf. Daarnaast wil ik met dit doel bereiken dat ik de hele dag fit en energiek ben. Met welk doel ga jij aan de slag?

Heb je hulp nodig bij het uitstippelen van jouw doel en het waarmaken hiervan? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Dan kijken we samen welk traject bij jou past.

 

 

 

Laatste blogs

Bekijk alle blogs
Slaap
May 19, 2021

Verbeter leiderschap door goed slapen

Veel topmanagers slapen te weinig. Uit onderzoek van Nick van Dam en slaapspecialist Els van der Helm blijkt dat 43 procent van de topmanagers niet genoeg slaapt. Slaaptekort kan nadelige effecten hebben op het bedrijf dat ze leiden. In dit artikel lees je wat het belang is van voldoende slaap voor goed leiderschap.

Slaap
April 28, 2021

Succesvol ondernemen begint in bed

Slaap is een van onze primaire levensbehoefte. Ondanks dat slapen enorm belangrijk is leveren veel ondernemers hun nachtrust in om dag en nacht te kunnen werken aan hun onderneming. In dit artikel lees je waarom goed slapen van belang is om succesvol te kunnen ondernemen.

Volg Full Ivy op Instagram

Naar Instagram